Her bir münazaranın açıkça belirlenmiş, kısa bir tartışma sorusu olmalı ve her bir takım bu soruya belirli, muğlak olmayan, net biçimde tanımlanmış bir yanıtı savunmalıdır. Söz gelimi, münazara konusu "Yüksek Öğretim Ücretsiz mi Olmalı?" ise her biri şu örnek yanıtları savunan üç takım olabilir:
- E Takımı: "Evet, Yüksek Öğretim daima ücretsiz olmalıdır."
- H Takımı: "Hayır, insanlar kendi eğitimleri için yatırımda bulunmalıdır."
- F Takımı: "Yüksek Öğretim belirli bir gelir seviyesinin altındakiler için ücretsiz olmalıdır."
Karmaşık konulara ikili olmayan bir yaklaşımı açıkça destekliyoruz, o yüzden de bir "evet takımı" ve "hayır takımı" yaklaşımından uzak durma yanlısıyız. Gerçek hayattaki meselelerin çoğu zaman basit bir "evet/hayır" yanıtı yoktur.
Konular anlamlı ve gerçek hayattan olmalıdır. Bunlar VPE'ye herhangi bir üye tarafından teklif edilebilir.
Münazaraya uygun olmayan konular (APDA, 2016):
- Tümüyle öznel olan ve herhangi bir nesnel argüman sunulamayan konular. Örneğin Hangi din "gerçektir"?.
- Zor konular (Ana pozisyondan farklı bir pozisyonu tartışmanın inanılmaz derecede zor ya da imkânsız olduğu konular). Örneğin, Hiç kimse sebebi olmadan devlet tarafından işkenceye maruz bırakılmamalıdır.
- Totolojiler (Mantıksal olarak sadece bir pozisyonun mümkün olduğu konular). Örneğin: Dünya, Güneş'ten daha mı küçüktür?.
- Son derece spesifik bilgi gerektiren vakalar (Doğru düzgün tartışmak için çok miktarda spesifik bilgi gerektiren konular). Örneğin: "PVC'nin ortadan kaldırılması: alternatif bileşikler."
Münazarayı organize ederken VPE'nin konuyu üyelere sadece sunması (elektronik olarak ya da bir toplantıda) ve insanların savunmak istedikleri pozisyonları ifade etmesini beklemesi önerilir; konuyu ve and önceden belirlenmiş seçenekleri sunması değil. İlk sistem, takımların doğal olarak "ortaya çıkmasına" izin verir ve yanlı ya da tek taraflı olarak nitelenmesini önler.
İnsanların istemedikleri pozisyonları isteksizce savunmasındansa gerçekten duruşlarını yansıtan takımlara yazılması da tavsiye edilir.
Takımların nihai haline karar vermek VPE'nin sorumluluğudur.
Zaman / Mekân münazaraları (APDA'ya göre) takımların tarihin belirli bir noktasındaki belirli bir kişinin (genelde bir siyasi liderin) ya da bir kurumun (bir hükûmetin ya da yönetim kurulunun) rolünü oynamasının istendiği özel bir tür münazaradır. Örneğin: "Küba Füze Krizi sırasında John F. Kennedy'siniz. SSCB'nin Küba'ya kıtalararası balistik füze yerleştirdiğini gösteren uydu fotoğrafları az önce elinize geçti".
Münazaralar belirli bir konum belirtebilir ya da belirtmeyebilir. Yukarıdaki örnekte yer önemli değildir. Kennedy'nin o sırada bulunduğu yer, karar almasında rol oynamamıştır. Bununla birlikte münazara konusu "ABD İç Savaşı sırasında General Gordon Meade'siniz ve az önce Gettysburg'de Robert Lee'yi bozguna uğrattınız", olsaydı, konum (binlerce kişinin can verdiği bir savaş meydanı) Konfederasyon ordusunun peşinden gitmeme kararınızı kesinlikle etkileyebilirdi.
Zaman/Mekân münazaraları normal münazaralar gibi ilerler ama tek bir farkı vardır: Bunlar tarihi bir olayı simüle ettikleri için, belirli bir pozisyonu temsil eden takım, o sıralar o kişinin ya da kurumun elinde olmayan bilgileri kullanamaz.
Diyelim ki bir takım 2. Dünya Savaşı sırasında Japon imparatorunu temsil ediyor. Bu takım, nükleer silahların varlığına dair bilgisini kullanamaz. Unutmayın ki bu kural, temsil edilen kişinin bilmediği şeylerin kullanımını kısıtlar, bilinen ama sonradan yaygınlaşan şeyleri değil. Aynı örnekten devam edersek, sözde 1 Aralık'ta geçen bir münazara sırasında Japon İmparatorunun Pearl Harbor saldırı planlarından haberinin olduğunu varsaymak tümüyle normaldir, bu saldırı 7 Aralık'ta gerçekleştiği halde.
Bilinip bilinmediği konusunda tarihçilerin fikir birliğine varmadığı bilgilerden kaçınılmalıdır. Yukarıdaki örnekten yola çıkacak olursak, ABD hükûmetinin saldırıdan daha önceden haberinin olup olmadığı konusunda tarihçiler hâlâ görüş ayrılığı içindedir, o yüzden bir takım ABD hükûmetinin 1 Aralık 1941'deki halini temsil ediyorsa Pearl Harbor saldırısı kullanılmamalıdır.
APDA, münazaraların taklit edilen liderin psikolojik kişiliğine uygun biçimde yapılması kuralını önerse de bunun münazarayı tiyatrol rol yapmaya ve Agora'nın odaklandığı tartışmacı/eğitimsel taraftan araştırma tarafına kaydıracağı görüşündeyiz. Bir Agora münazarası için, bir takımın 20 Haziran 1941'de, ( Barbarossa Operasyonu'nun, yani Almanya'nın Sovyetler Birliği'ni işgalinin başlangıcının iki gün öncesinde ) olması, bu operasyonun yapılmamasını söyleyen tarafın diğer takımlardan daha çok puan alıp "kazanması" tümüyle normaldir. Ancak olayların gelişimi Hitler'in kişiliği dolayısıyla muhtemelen asla böyle olamayacaktı.
Kulübün kişisel argümanlara girilmeksizin medeni bir münazara yapma konusunda sağlam bir geçmişi olmadığı sürece, Zaman/Mekân münazaralarında çok yakın tarihli ya da tartışmalı konular seçilmemelidir.
Münazaralar kulübün VPE'si tarafından en az iki hafta önceden organize edilir ve takvime konur. Her münazara şu rollerin doldurulmasını gerektirir:
- Bir münazara moderatörü.
- Yarışma formatı uygulanıyorsa Münazara Jürisi.
- Bir münazara saat hakemi (toplantının normal saat hakemi de olabilir)
- Her biri en azından iki üyeye sahip iki ya da daha fazla sayıda takım. Pratik olması için beşten fazla takım olmaması tavsiye edilir.
- Eğer mümkünse her takımın, bir kişinin gelmeme ihtimaline karşı en az bir yedek üyesi olmalıdır.
- Tüm takımlarda aynı sayıda takım üyesi olmalıdır.
- Duraklama Sayıcı ve Günün Sözcüğü, bu kısımda kullanılmaz
- Gramer Denetleyici bu kısımda kullanılır zira dilin doğru kullanımı, tüm konuşmalarda hedeftir.
- Eğer kulübün bir Beden Dili ya da Dinleme değerlendiricisi varsa bu roller de bu kısımda kullanılabilir.
- Toplantı Değerlendiricisi, münazara moderatörünü değerlendirmelidir.
- Toplantı Lideri, Münazara Moderatörü'nü ve geriye kalan rolleri her zamanki gibi tanıtır.
Bunlar bir münazara için gereken materyal listesidir:
- Her bir seyirci üye için bir Giriş ve Çıkış "oy pusulası".
- Soru Cevap kısmında kullanılmak üzere, üstünde takım adlarının ya da numaralarının bulunduğu kartlar (her izleyici üye için). Eğer takımlar önerildiği gibi, tek basamaklı sayılarla ya da tek harflerle ifade ediliyorsa bu kartlar bir kez basılıp sonraki tüm münazaralarda kullanılabilir.
Münazara moderatörünün görevi şudur:
- Münazaranın konusunu tanıtmak
- Giriş ve çıkış oylamalarını yapıp sonuçları duyurmak.
- Takımları ve her bir takımın savunduğu pozisyonu tanıtmak.
- Sözü sırasıyla takımlara vermek ve almak.
- Münazara kurallarına uyulmasını sağlamak.
- Kibar ve saygılı bir atmosfer olmasını sağlamak için gerekli disiplin önlemlerini uygulamak.
Saat hakemi, konuşma sürelerinin uzunluğunu kontrol etmek için münazara moderatörüne yardımcı olur.
Yarışmalarda Münazara Moderatörü, Münazara Jürisi'ne de bilgi verir.
Münazara jürileri şunlardan sorumludur:
- Soru Cevap kısmında takımlara soru sormak.
- Toplantı bitiminde geri bildirim sunmak
- Eğer bu bir yarışmaysa takımlara puan vermek.
Jüri üyeleri (mümkün olduğunca) tarafsız ve kalifiye profesyoneller olmalıdır. Münazara Jürilerinin Agora Speakers üyesi olması gerekmez, hatta üye olmamaları önerilir. Kimlerin jüri olabileceğine dair birtakım öneriler:
- Öğretmenler ya da üniversitelerdeki öğretim elemanları.
- Gazeteciler.
- Agora'nın diğer kulüplerinin ve diğer topluluk önünde konuşma organizasyonlarının üyeleri.
- Yerel siyasetçiler ya da siyasi parti üyeleri/liderleri
- İş yeri sahipleri.
- Doktorlar
- Avukatlar
Özellikle de bu son ikisi, sosyal ya da etik konuların tartışıldığı münazaralar için iyidir.