Pekâlâ, bu kadar teori yeter.  Şu ana kadar muhtemelen aklınıza şu soru gelmiştir: "Katıldıktan sonra tam olarak nasıl öğrenip gelişeceğim?"

 

Kulüp toplantılarında sürekli gelişim

Agora kulüp toplantıları "eğitim oturumu" ya da "seminer" değildir.  Agora Speakers kulüplerinde "uzmanlar" ya da "öğretmenler" bulunmaz. Herkes kendi öğrenme süreci için oradadır, herkesin öğrenip geliştireceği bir şey vardır ve herkes sizin akranınız ve denginizdir.

Öğrenme süreci sektör içinde "Sürekli Gelişim Döngüsü" ve "yaparak öğrenme" yaklaşımı olarak bilinen, çok yaygın bir uygulamayla gerçekleşir.

Her bir proje için şu aşamalardan geçeceksiniz:

 


Öğrenme

Her bir projenin  "Öğrenme" aşamasında şunları yapacaksınız:

  • Proje için çevrimiçi materyalleri ve kaynakları çalışmak 
  • Diğer başarılı konuşmacıların ve liderlerin yaptıklarını analiz etmek.
  • Dünya çapındaki topluluğumuza sorular sorup onlardan öneriler almak.
  • Projenin belirli görevleri için danışmanınızla etkileşimde bulunmak.

 

Hazırlık

Artık teoriyi öğrendiğinize göre, öğrendiklerinizi uygulamaya dökme sırası geldi. Projenin türü ister topluluk önünde konuşma, ister eleştirel düşünme, liderlik ya da başka bir şey olsun, bunu tamamen kendiniz yapmalısınız.  Bunun için de şu şekilde hazırlanmanız gerekecek:

  • Proje hedeflerine uygun konuşmalar yazmak veya liderlik görevleri planlamak.
  • Prova, prova, prova.
  • Danışmanınızla konuşup onun rehberliğinde hareket etmek.

 

Uygulama

Artık sıra, öğrendiklerinizi uygulamaya koyarak projenizi kulübe sunmaya geldi. Yapacaklarınız şunlar:

  • Yerel kulübünüzde önceden hazırlanmış konuşmalar yapmak.
  • Liderlik projelerinizin sonuçlarını göstermek.
  • Doğaçlama konuşma, bir konuda münazara ya da verdiğiniz bir karardan ötürü soru yağmuruna tutulma gibi her türden senaryonun alıştırmasını yapmak.
  • Kulüplerde ve Vakıf'ın üst düzeylerinde liderlik görevleri almak.
  • Toplumunuz üstünde olumlu etkisi olan ve etrafınızdaki insanların hayatını iyiye götüren gerçek hayat projelerinin başını çekmek ve liderlik etmek.

 

Değerlendirme ve Geri Bildirim Alma

Proje sunulduktan sonra şunları yapacaksınız:

  • Kulüp toplantılarında akranlarınızdan detaylı değerlendirme almak.
  • Diğer kulüp üyelerinden yazılı geri bildirim almak.
  • Topluluktan genel tavsiyeler almak
  • İlerlediğiniz yol ve çıkardığınız dersler hakkında düşüncelerinizi yansıtan, hem ilerlemenizin kaydını tutmak hem de geliştirmeniz gereken yerleri görmek için kullanacağınız bir günlük tutmak.

Aldığınız geri bildirim daima destekleyici olacak ve gelişmenize yardım etmek niyetiyle verilecektir. Gerçek hayattaki durumların aksine, hiç kimse sizi yargılamayacak ya da söylediklerinizi çürütmeye veya başkalarının önünde sizi rezil etmeye çalışmayacaktır. Bir başka deyişle, Agora'da bulacağınız en iyi şeylerden birisi, hepimizin birlikte öğrenip geliştiği topluluğumuzun sıcaklığı, dostluğu ve desteğidir.

Tekrarlama

Hiç kimse ilk denemede uzman olamaz ve piyanoyu çalmaya başladığınız gün Chopin çalmanızı ya da golf sahasına adımınızı attığınız gün ilk vuruşta topu deliğe sokmanızı hiç kimse beklemez. Başarının özünde tekrarlamak, geri bildirim almak, başkalaırna kulak vermek ve ilerlemek yatar. Tıpkı o ünlü sözde olduğu gibi: "Mükemmeliyetin yolu pratikten geçer."

Hangi geri bildirimi dâhil edeceğinizi, hangisini göz ardı edeceğinizi seçmek size kalmıştır. Agora'nın hedefi en iyi uygulamaların ışığında gelişmenize, kendi konuşma ve liderlik tarzınızı geliştirmenize yardımcı olmaktır; başkasını kopyalamak değil.

Eğitim Programımızın herhangi bir zaman sınırlaması yoktur. Kendi hızınızda ilerleyebilir, bir projeyi istediğiniz kadar çok tekrarlayabilir ve kendinizi ne zaman hazır hissediyorsanız işte o zaman ilerleyebilirsiniz.  Gerçek hayattaki çoğu senaryonun aksine Agora'da bir liderlik ya da konuşma tekniğini deneyip de pek işe yaramadığını görmenin herhangi bir yaptırımı yoktur. Hatta bunu yaparak, gerçek hayatta doğrusunu yapmaya şimdiden hazırlanmanızı teşvik ediyoruz.

 

Bu sistem işe yarıyor mu? Profesyonel bir kurs daha iyi değil mi?

Araştırmalar gösteriyor ki bir beceride ortalama bir yetkinlik bile (ister tenis olsun ister dans, yüzme ya da topluluk önünde konuşma) genelde profesyonel kurslarda pratiğe ayırılan saatlerin çok daha ötesinde pratik gerektirir.

Şöyle düşünün:   Diyelim ki birbirinden enfes yemekler pişirmek istiyorsunuz. Önünüzde birkaç farklı seçenek var:

  • Ünlü bir şefle 1 ya da 2 haftalık yoğun bir kursa yazılıp her seferinde birkaç yemek hazırlamak, bolca para dökmek ve bunlardan sonra şansınız varsa uzman olmak.
  • Bir aşçılık grubuna katılmak. Burada, her hafta tek bir yemeği nasıl pişireceğinizi çevrimiçi materyallerden öğrenecek ve grubunuzdaki tüm üyeler için o yemeği yapacaksınız. Herkes yemeğinizi tadacak ve geri bildirimde bulunacak. Eğer memnun kaldıysanız bir sonraki hafta başka bir yemeğe girişebilir, memnun değilseniz tekrarlayabilirsiniz. Pişirdiğiniz her yemek bir öncekinden daha zor olacaktır. Bu "döngüyü" aylar boyunca her hafta uygulayacak ve tek kuruş para harcamayacaksınız.  Dahası, aşçılık grubunda farklı yemek yapma becerilerinin alıştırmasını yapabileceksiniz.
  • Alternatif olarak sadece bolca yemek kitabı okuyabilir, bolca video izleyebilir ve misafirleriniz için bir şeyler pişirmeniz gerektiğinde hazır olacağınızı umabilirsiniz.

Sizce bu yaklaşımlardan en iyisi hangisi?

Agora, ikinci yaklaşımı benimsiyor. Profesyonellerin, sizi topluluk önünde konuşmanın, liderliğin ve münazaranın temellerinden ileri konseptlerine kadar götürmek amacıyla tasarladığı eğitim materyallerimize erişiminiz olacak.

Ama tabii sırf bizim sözümüze güvenmeniz gerekmiyor. Kendinizi kaydedin, bir kulübe bir sürekliğine katılın, sonra kendinizi yeniden kaydedin. Kısacık bir sürede ne kadar yol aldığınıza kendiniz de inanamayacaksınız.

Elbette gelişmenizin tek şartı toplantılara düzenli olarak katılmak ve onlarda rol üstlenmektir. Eğer Agora kulübünüze ayda bir kez ve hatta daha seyrek giderseniz vaktinizi boşunuza harcarsınız. Bu, ayda bir kez piyano çalarak piyanist olmaya ya da bir kez dans ederek dansçı olmaya çalışmaya benzer.

 

Atölyeler ve Kongreler

Hem Vakıf hem de kulüpler her düzeyde (şehir, ülke, uluslararası vb.) atölyeler ve kongreler düzenler. Düzenli kulüp toplantıları dışında, uzmanlarının sunduğu birçok atölyeden, eğitim oturumundan ve web seminerinden yararlanacaksınız.