İlk Toplantı
Yeni bir danışanla yolculuğunuza başlarken öncelikle bir "karşılıklı tanışma" toplantısı ayarlamalısınız. Eğer mümkünse danışanla yüz yüze görüşmeye çalışın. Bunu bir kafede, parkta ya da açık çalışma alanında yapabilirsiniz. Ayrıca kulüp mekânında toplantı öncesi ya da sonrası da görüşebilirsiniz.
Bu mümkün değilse, çevrimiçi toplantılar için kullanılan herhangi bir diğer teknolojiden yararlanabilirsiniz. Örneğin Facebook ya da WhatsApp aramaları, Skype vb. Önemli olan birbirinizi görmeniz ve gerçek bir insanla konuştuğunuzu hissetmenizdir.
Danışana, ilgi alanlarını sorun. Çoğu kişi Agora programının önemli "ayaklarından" birini söyler. Bu, liderlik, münazara / eleştirel düşünme ya da topluluk önünde konuşma olabilir. Ona beklentilerini, şu ana kadarki deneyimini sorun. Bu alanlarda kendi deneyiminizi -Agora'da olup olmadığı fark etmez- paylaşın.
İlk toplantıdan şunlarla çıkmış olmanız gerekir:
- Danışanın beklentilerine, kısa ve uzun vadeli hedeflerine dair net bir anlayışla.
- Bundan sonra izlenecek yola dair net bir kural kümesiyle. Danışmanlık oturumlarının ne zaman ve ne kadar sıklıkla yapılacağı gibi (yani bir rutinle)
- Birbirinizle haberleşmek için hangi iletişim kanalını kullanacağınıza dair fikir birliğiyle. Birçok kanala dağılmak yerine tek bir tanesinde karar kılın. Bu, e-posta, WhatsApp, telefon, Facebook vb. olabilir. Sadece sıra dışı durumlarda (örneğin ek ya da video yollanacağı zaman vb.) bir dosya transfer servisi ya da e-posta gibi ek seçeneklere bakabilirsiniz.
- Bir sonraki toplantı için kısa vadeli bir hedefle.
- Danışanın, göreve ayıracağı zamanla ilgili vereceği sözle.
Topluluk Önünde Konuşma İçin Danışmanlık Etkinlikleri
Topluluk Önünde Konuşma İçin Danışmanlığın genelde iki yönü vardır:
- Konuşma içeriği
- Konuşma sunumu
Konuşma içeriği için, genelde konuşma öncesinde bir taslak istemelisiniz. Yapı, argümanlar, dil, açılış, kapanış gibi tüm temel bileşenleri kontrol edin. Ardından bunları geliştirmek için tavsiyede bulunun. Bu süreç, konuşma hazır olana kadar birkaç kez tekrarlanabilir. Unutmayın ki burada amacınız danışanın kendi konuşma yazma yaklaşımını, tarzını ve disiplinini geliştirmesine yardımcı olmak; sizin sorunları onun adına düzeltmeniz değil. Sorunları işaret edin, önerilerde bulunun ama konuşmayı danışanınız için yeniden yazmayın.
Konuşma sunumuyla ilgili etkinlikler için, en iyisi danışmanın konuşmayı yüz yüze ya da görüntülü görüşme üstünden yapmasını istemektir. Kaydedilmiş konuşmalar iyi bir fikir vermez çünkü daha önce kaç deneme yapıldığını, düzenlenip düzenlenmediğini asla bilemezsiniz. Belki de danışan kamera karşısında, "birilerinin" karşısında olduğundan daha rahattır.
Eğitim Yönergesi'ndeki projeler için, danışanın proje hedeflerinin her birini ve değerlendirme ölçütlerini anladığından emin olun. Kendisinin özellikle kaygılandığı konularda tetikte olması için değerlendiricisiyle bağlantıya geçebileceğini bildirin. Örneğin, bir proje Beden Dili'yle ilgili olsa da konuşmacı retorik araçları kullanımının gözlemlenmesini isteyebilir.
Genel bir sorun, danışanın konuşacak konu bulma sıkıntısıdır. Daima danışanları, onlar için önemli olan ya da şiddetli duygular duydukları konularda konuşmaları için yüreklendirin. Hatta tartışmalı bir fikri, seyircileri yabancılaştırmayacak ya da düşman etmeyecek biçimde sunmak veya normalde can sıkıcı bir konuyu insanları sürükleyecek ve eğlendirecek biçimde anlatmak, bir danışman için ilginç bir meydan okuma olabilir.
Danışman olarak daima danışanın projesini sunacağı yerde hazır olmalısınız. Bu pek mantıklı gelmeyebilir ama ön sırada oturmayın çünkü özel oturumlarınız sırasında zaten yeterince "ilk sıra" deneyimi yaşadınız. Bunun yerine, arkada oturun. Bu, konuşmayı izleyicinin gözünden, olabilecek en kötü yerden görmenizi sağlar. Böylece öyle OLMAMASI gereken her şeyi, mesela görsellerin sadece kısmen görünmesi, sesin iyi duyulmaması, izleyiciyle göz teması kurulmaması gibi şeyleri anında fark edebilirsiniz.
Sunum bittikten sonra danışanınızla özel olarak konuşmaya çalışın. Onun nasıl hissettiğini, konuşmanın gidişinden memnun olup olmadığını keşfedin.
Toplum Projeleri İçin Danışmanlık
Toplum projeleri için danışmanlık yapmak, temelde her bir proje aşamasının öncesinde ve sonrasında toplantı yapmayı gerektirir.
- Aşama öncesi toplantılarda danışanınızla şunların analizini yaparsınız.
- Geçilecek olan aşamaya tümüyle hazır mı,
- Bu, düzgün biçimde planlanmış mı ve
- Beklentiler gerçekçi ve dokümante edilmiş mi?.
Mevcut planı geliştirmek için öneride bulunun ama unutmayın ki danışanın işini siz yapmamalısınız. Ayrıca şunu da unutmayın ki bu bir danışman-danışan ilişkisi, ortaklık ilişkisi değil. O yüzden de danışanla eşit olduğunuz, beyin fırtınası ve fikir alışverişi yaptığınız "bizim projemiz" düşüncesinden kaçının. Tavsiye vermelisiniz ama proje, danışanın projesi olarak kalmalıdır.
Örneğin bir projenin "fon toplama" aşaması olabilir. Fon toplama etkinliği gerçekleşmeden önce danışanınızla buluşup şu tür şeyleri kontrol edin:
- Mantıklı bir fon toplama planı var mı?
- Gerçekleştirilecek spesifik eylemler, sorumlu olacağınız spesifik kişiler ve bu etkinlik için aranması gereken kişiler var mı?
- Temas kurulan herkes için bağış yapmak kolay mı?
- Sözü edilen somut bir para miktarı var mı?
- Beklentiler gerçekçi mi?
- Neler yolunda gitmeyebilir? Riskler dokümante edilmiş mi? Bu risklere karşı uygulanabilecek hangi stratejiler var?
· vb.…
Olay gerçekleştikten sonra sonuçları danışanınızla birlikte değerlendirin. Beklenen ya da beklenmedik sorunlar var mıydı? Neler daha iyi yapılabilirdi?
Eğer belirli bir toplum projesi uzunsa (bir haftadan fazla) durumun nasıl olduğunu görmek için birkaç ara toplantı düzenlemek iyi bir fikirdir.
Toplantı Rolleri İçin Danışmanlık
Belirli bir rol için danışmanlık genellikle şunları içeren tek bir toplantıdan ibarettir:
O rolle ilgili açıklayıcı sorular. Ama unutmayın ki rolü açıklamamalısınız. Kural, danışanların kendi ödevlerini yapmasıdır. Buna rolle ilgili belgeleri okuyup ilgili videoları izlemek dâhildilr. Yalnızca belgelerde açık seçik yanıtlanmamış soruları netleştirin.
Rolle ilgili küçük bir prova ve nasıl yapıldığıyla ilgili geri bildirim.
Danışana o rolü bir sonraki toplantıda alabilmesi için Agora Online Platformu'yla ve/veya kulüp memurlarıyla etkileşiminde yardımcı olmak.