"Agora Speakers International este o asociație mondială de voluntari pasionați și devotați ajutării oamenilor pentru a dezvolta abilități de vorbit în public, comunicare, gândire critică, dezbatere și leadership."
Dezbaterea a fost prezentă în declarația de intenție a Agora Speakers încă de la crearea sa. Și totuși, până acum a fost neglijată în materialele educaționale, iar cu ocazia ediției a doua a Programului Educațional și a Ghidului Agora, a venit momentul să redresăm acest aspect.
Tot mai multe cercetări demonstează beneficiile majore ale dezbaterii ca mijloc educațional:
- Dezbaterea sporește gândirea critică, mult mai mult decât doar vorbitul în public (Allen, Berkowitz, Hunt, și Louden, 1999), (Howell, 1943), (Hill, 1993), (Greenstreet, 1993)
- Dezbaterea este cea mai eficientă activitate în campusurile universitare pentru a preda abilitățile de cercetare.
- Dezbaterea oferă beneficii semnificative pentru persoanele care au cariere în toate sectoarele (Center, 1982) (Hobbs și Chandler, 1991)
- Există o legătură directă între participarea la dezbateri și abilități de scris și ascultat (Mezuk, Bondarenko, Smith, și Tucker, 2011), (Peters, 2009), (Huseman, Ware, și Gruner, 1972)
- Există o corelație puternică între participarea la dezbateri și obținerea de funcții de leadership în cadrul societății (Keele și Matlon, 1984), (Union, 1960)
- Persoanele cu abilități de dezbatere au un grad mult mai mic de agresivitate verbală în viața de zi cu zi (Colbert, 1993)
- Dezbaterea reduce semnificativ (până la de trei ori) probabilitatea de abandon școlar (Anderson și Mezuk, 2012)
- Dezbaterea este una dintre cele mai susținute activități de către foștii paricipanți. De fapt, beneficiază de susținere aproape unanimă (99.26%) din partea studenților, mai mult decât orice altă activitate educațională (Parcher, 1998).
Există multe concursuri de dezbatere și sisteme de reguli de dezbatere, majoritatea bazate pe sistemele parlamentare și procedura parlamentară (mai ales Procedura Parlamentului Britanic). De obicei, se succedă la cuvânt pe rând într-o ordine strictă a ce și când se poate spune și când se pot prezenta noi argumente și dovezi. Dar în secolul vitezei în care trăim, trebuie să luăm în considerare și alte forme de dezbatere, mai ales cele ce au loc la TV, radio și alte mijloace de media, unde acțiunea este mai puțin organizată și mai rapidă, sau acele situații similare cu dezbaterile care sunt mult mai flexibile precum procesele sau negocierile de afaceri.
Dezbaterea se prezintă cu propriile probleme. O lucrare cunoscută scrisă de profesorul Nancy Tumposky (Tumposky, 2004) susține că dezbaterile tind către dualism, convingând participanții să vadă problema ca având doar două perspective și concentrându-i înspre ideea de a câștiga sau pierde. În plus, câteva studii sugerează că natura competitivă a dezbaterilor nu este firească pentru modul în care gândesc și comunică femeile sau anumite rupuri minoritare.
Regulile propuse pentru dezbateri încearcă să găsească un echilibru fin între a:
- Nu prelungi prea mult întâlnirile
- Servi unui obiectiv educațional
- A fi cât mai realiste posibil
- Dezvolta aptitudini are pot fi utilizate pentru o gamă largă de dezbateri sau situații similare dezbaterilor din viața de zi cu zi
- Nu crea o atmosferă neplăcută în club
- Permite dezbaterilor să fie mai mult decât o secțiune de joc cu sumă zero în cadrul căruia o echipă câștigă iar alta pierde, permițând să se ajungă la un conses.
Primul punct (1) este cel mai ușor de îndeplinit modificând cerințele pentru toate întâlnirile pentru a cuprinde un minim de roluri pentru ca cluburile să poată alege să aibă o întâlnire complet clasică, una bazată pe dezbateri sau un amestec. Dar trebuie să existe o regulă de a exista cel puțin patru dezbateri anual, iar VPE trebuie să le organizeze. O dezbatere trebuie să dureze între 30 și 90 de minute, în funcție de numărul de echipe și durata alocată de VPE pentru fiecare secțiune.
Dar trebuie să avem grijă să nu transformăm Agora în cluburi de dezbateri, pentru că nu acesta este obiectivul. Există acest pericol pentru că dezbaterile tind să fie mai haioase și mai palpitante decât discursuri pregătite deci pot genera o anumită „dependență”. Dezbaterile ar trebui să completeze și să extindă programul educațional existent, nu să-l înlocuiască. Ar trebui să ținem minte și faptul că obiectivul dezbaterilor Agora este în primul rând educațional pentru membrii care participă.